Na een (hele) zachte winter, doet de lente bijna weer haar intrede! En dat zorgt voor de jaarlijkse kriebels in mijn buik. Nee, niet de welbekende drang om het hele huis schoon te maken. Maar wel het vurige verlangen om weer heerlijk in de tuin aan de slag te gaan. Rommelig, vol planten voor bijen en vlinders én met moestuin: zo ziet onze tuin er uit. Inspiratie op doen voor jouw (toekomstige) vintage tuin en weten hoe ik van start ben gegaan toen wij hier kwamen wonen? Check dan onderstaand mijn inspiratieblog met foto’s, tips & tricks!
Ga op deze pagina direct naar:
- Van start: een moestuin beginnen
- De rest van de vintage tuin inrichten
- Groen, groener, groenst
- Zelfvoorzienende vintage tuin
- Zo creëer jij die vintage tuin
- Vintage tuin binnenshuis
1. Van start: een moestuin beginnen!
We wonen in een (kleine) stad in een huurwoning, maar zijn gelukkig wel in het bezit van een prachtige tuin. Rondom onze hoekwoning heb ik het afgelopen jaar verschillende hoekjes gecreëerd, waarbij ik met name rekening heb gehouden met de stand van de zon. Onze voortuin ligt aan de weg, en het zou dan ook niet mooi zijn om deze af te schutten om er te kunnen zitten. Echter is deze voortuin wel zo gelegen, dat de zon er de hele dag schijnt. Ik heb er dan ook voor gekozen om hier een moestuin te realiseren.
In het voorjaar van 2019 heb ik een stuk van de voortuin (iets meer dan twee bij drie meter) afgegraven, waarna ik karton (zonder geverfde teksten o.i.d. ) op het afgegraven stuk heb geplaatst. Dit om onkruid zolang mogelijk weg te houden en de groei van het onkruid te beperken. Over dit karton heb ik een mix van compost en tuinaarde geschept: de basis van mijn moestuin. Met aangekocht larikshout heb ik de moestuin vervolgens ‘afgewerkt’, waarna ik de ‘bak’ heb gevuld met een tweede deel compost en tuinaarde. Het maken van een moestuin in onze voortuin, week af van mijn eerder getekende ‘moestuinplan’, welke ik gemaakt had met behulp van het boek ‘Een jaar in de moestuin’ van Floor Korte. Dit (eerste) plan is niet voor niets geweest, want dankzij het boek ging ik goed nadenken over de indeling van onze tuin. Enorm waardevol dus!!
2. De rest van de vintage tuin inrichten
Aan de voorzijde van onze woning is dus een moestuin te vinden, maar je vindt er ook een aantal mooie, gevulde bloembakken en een heerlijk bankje. Deze items zijn niet vintage, maar een vintage tuin hoeft natuurlijk niet geheel te bestaan uit vintage items. Juist het combineren van oud én nieuw is leuk! Wanneer je aan de zijkant van onze woning bent, waan je je in een land met een heerlijk warm klimaat. Afgelopen jaar hebben we hier namelijk een heerlijk hoekje gemaakt met een hangmat in vrolijke kleurtjes. Deze hebben we bevestigd aan een paal met haak en de andere zijde aan een boom. Een eigen oerwoud, midden in de stad 🙂 Aan de zijkant van onze woning is ook een prachtige border te vinden, die nog volop in ‘aanbouw’ is. Vorig jaar hebben we een aantal struiken geplant en ook dit jaar gaan we weer nieuwe aankopen doen voor de border. Zo raakt deze langzaam gevuld!
Eenmaal achter de woning aangekomen, tref je meer vintage sferen! Op ons vintage bankje met prachtige kussens wanen we ons ook achter de woning in het groen. Met tweetal borders vol bodembedekkers, vlinderstruiken en een frambozenstruik! Toen we destijds hier kwamen wonen waanden we ons trouwens ook echt in het groen: de vorige bewoner had een soort oerwoud gecreëerd 😉 Onder dat oerwoud van onkruid (wat ook heel nuttig kan zijn) kwamen met name veel kleine kinderkopjes tevoorschijn. Enerzijds houd ik niet van bestrating, maar kinderkopjes passen perfect in een vintage tuin! Een klein gelukje dus!
3. Groen, groener, groenst
Een aantal van deze stukjes natuursteen heb ik er afgelopen week uitgehaald, om plaats te maken voor een nieuwe bramenstruik. Deze ga ik zodra hij goed begint te groeien langs de schutting geleiden. Zo wordt onze tuin straks nog een stukje groener. 🙂 Hoe groener de tuin, des te meer jouw tuin op een vintage tuin begint te lijken. Een extra vintage touch meegeven aan jouw oase van rust? Kies van voor vintage potten, een mooie oude wastobbe of oude broodtrommel als huisvesting voor jouw planten.
4. Zelfvoorzienende vintage tuin
Mijn uiteindelijke doel is om een zelfvoorzienende vintage tuin te creëeren! Met een moestuin, fruitstruiken en een regenton hoop ik in de toekomst zo veel mogelijk groenten uit eigen tuin te kunnen halen. Voor mij gaan vintage, een moestuin en zelfvoorzienend zijn hand in hand. Mijn Pake (opa) haalde namelijk al zijn groenten en vaak ook aardappelen uit zijn eigen tuin. Hij deed dit al toen hij nog op de boerderij (de plek waar ik ook ben opgegroeid) woonde, maar ook later bij zijn nieuwe huis waar hij nog zo’n 20 jaar heeft mogen wonen. Tot aan zijn overlijden aan toe at hij groenten en aardappelen uit eigen tuin! Grappig weetje (en wellicht een tikkeltje gek); mijn Pake nam het niet zo nauw met houdbaarheidsdatums en zo ontstond de situatie dat wij een aantal maanden na zijn overlijden nog aardbeien aten die hij jaren voor zijn overlijden al had ingevroren. Tikkeltje gek, ik zei het al 😉
5. Zo creëer jij die vintage tuin!
Bij mij krijgen de aardbeien geen kans om (zolang) in de vriezer te verdwijnen. Met een bakje verse aardbeien, vanuit onze hangmat, genieten van onze vintage tuin is dat wat ik het liefste het hele jaar doe! Klinkt jouw dat ook als muziek in de oren? Met behulp van onderstaande tips creëer jij binnen no-time die vintage tuin (met moestuin).
Vintage tuin met deze tips
- Vraag jouw oma/opa, ouders of wellicht een boer(in) uit de buurt of zij nog een oude wastobbe, melkbus, verroeste kruiwagen of oude bloempotten hebben staan. Heel veel items lenen zich als huisvesting voor planten, als het object maar diepte heeft (ruimte voor potgrond en planten) en voorzien kan worden van gaten aan de onderkant (middels een boor) voor de afwatering.
- Kies voor kussens in jouw tuinstoelen met een vintage kleur. Denk bijvoorbeeld aan oranje- en beigetinten of groene en bruine tinten.
- Koop – wanneer je daar plek voor hebt – een mooie hangmat. Ligt heerlijk en geeft meteen een bohemian vleugje mee aan jouw tuin.
- Ga naar het tuincentrum om planten in te slaan óf vraag mensen in jouw omgeving om stekjes van planten.
Moestuin tips
- Laatstgenoemde is ook heel handig als je van start wilt gaan met jouw eigen moestuin. Vraag bijvoorbeeld om aardbeienstekjes! Aardbeien planten zich razendsnel voort, dus de kans is groot dat iemand in je omgeving je met alle liefde voorziet van deze plantjes.
- Koop planten of fruitstruiken die je langs die niet zo mooie schutting kan laten groeien. Kies bijvoorbeeld voor een bramen- of frambozenstruik, klimrozen of de kamperfoelie.
- Gooi karton (zonder verfresten) niet zomaar weg, maar bewaar het om een eventueel afgegraven stuk tuin te bedekken. Hiermee voorkom je – zeker in de eerste periode – onkruid.
- Bedenk wat voor soorten groenten en fruit je normaal gesproken eet (of niet eet omdat het te duur is) en noteer deze soorten. Kijk vervolgens op internet, of in het eerder genoemde boek van Floor Korte, wanneer de zaadjes van deze soorten (voor)gezaaid dienen te worden en wanneer je de soorten kunt oogsten. Zo creëer je een moestuinplan, waardoor je niet opeens heel veel fruit en groenten tegelijk hoeft te oogsten én te eten 😉
- Mocht het weer toch voor een spontane grote oogst hebben gezorgd, deel het dan uit familie, vrienden of buren of creëer een standje aan de weg. Mijn Pake bood zijn groenten en fruit die over waren aan, aan de buurt. Ze mochten deze meenemen in ruil voor een vrijwillige bijdrage, welke hij vervolgens doneerde aan het goede doel. Mooi toch? 🙂