Massaal vliegen we naar dat bekende Zweedse concern om onze inboedel samen te stellen, maar heb je er weleens bij stil gestaan dat oude meubels opknappen veel goedkoper, duurzamer en leuker is? Vaak kun je namelijk voor schappelijke prijsjes oude meubels op Marktplaats vinden of in de kringloopwinkel, waarbij je ook meteen een steentje bijdraagt aan het verduurzamen van de maatschappij. Bovendien: zelf oude meubels opknappen is veel leuker! In een handomdraai tover je dat ene oude meubel om tot een pareltje voor in jouw interieur. Opknappen ingewikkeld? Nee joh, kijk maar mee. 😉
Ga op deze pagina direct naar:
- Meubels verven in vijf stappen
- Meubels beitsen
- Oude meubels opknappen met ‘distressing’
- Aan de slag met sjablonen
- Nieuwe knoppen om jouw meubel op te knappen
Meubels verven in vijf stappen
Eén van de bekendste en meest voor de hand liggende methodes om oude meubels (bijvoorbeeld een oud kastje) op te knappen is: verven. Met behulp van een schone, natte doek, een stuk schuurpapier, een pot verf, verfbakje, kwast en een roller kom je al een heel eind.
- Plaats het oude meubelstuk op een stuk afdekzeil en verwijder waar mogelijk handvaten en scharnieren. Plak de overige delen die niet geverfd mogen worden (bijv. het zitvlak van leer bij een stoel) af met behulp van tape en afdekzeil.
- Vul eventuele gaten in het meubel op met vulmiddel of lijm.
- Neem het meubel af (ontvetten) met een sopje (met een niet te agressief schoonmaakmiddel, zoals afwasmiddel) en droog het oude meubel af.
- Schuur nu het meubel licht op en veeg het meubel schoon met een oude, droge doek.
- Tover nu met één, twee of soms drie lagen verf het oude meubel om tot een nieuw pronkstuk en voorzie het meubelstuk – als hij gedroogd is- weer van de handvaten en scharnieren.
Zo luchtig als wij het omschrijven in vijf stappen, zo eenvoudig is het opknappen van een geverfd meubel eigenlijk ook. Je voelt de máár al aankomen….., maar het is wel een tijdrovende klus. Met name het schuren én het verven van de kleine hoekjes neemt veelt tijd in beslag en daarom vragen mensen zich dan ook geregeld af om meubels verven zonder schuren mogelijk is.
Het antwoord is: ja, maar dit hangt wel van jouw budget af! Meubels schilderen zonder schuren wordt ten vaak ten zeerste afgedragen, omdat de meeste verfsoorten niet goed hechten op een ongeschuurde ondergrond. Wanneer je te maken hebt met een onbehandeld meubelstuk, is het alweer een ander verhaal.
Toch kun je geverfde meubels wel opnieuw verven zonder te schuren, maar dan zul je wel een verfblik van een duurder merk moeten aanschaffen. Zo schijn je dankzij de verf van Annie Sloan het schuurproces over te kunnen slaan. Ook de krijtverf van Jeanne d’Arc Living belooft hetzelfde. Mocht je dus meubels willen verven met krijtverf zónder te schuren, dan zou je laatstgenoemde verffabrikant kunnen overwegen!
Meubels beitsen
Vind je een dekkende laag verf niet zo mooi, maar wil je de originele kleur van een oud (ongelakt) meubel blijven zien? Kies er dan voor om het oude meubels te voorzien van een laag beits. Meubels beitsen gaat eigenlijk precies hetzelfde als verven, alleen schuur je tussendoor de eerste laag beits op. Dus, na het schuren voorzie je het meubelstuk van een laag beits. Nadat je deze laag hebt laten drogen (check hiervoor de droogtijd op de pot beits), schuur je het meubelstuk weer licht op. Tot slot voorzie je jouw parel van een tweede laag beits.
Vele meubels worden veelvuldig gebruikt in een huishouden en dus is het wel verstandig om jouw gebeitste meubel te voorzien van één of twee laagjes meubellak. Dit zorgt ervoor dat dat ene oude kastje beschermd is tegen deuken en krassen.
Oude meubels opknappen met distressing
Die dekkende laag verf vind je niks, maar beits ook niet? Dan zijn er gelukkig nog talloze andere manieren om oude meubels op te knappen. Zo kun je ‘distressing’ toepassen. ‘Distressing’ van meubels, betekent eigenlijk dat je ze ouder kunt laten lijken, of een verweerde look meegeeft. Dit kun je doen door de ‘oude’ verf simpelweg weg te schuren op plekken waar normaliter vaak slijtage ontstaat, zoals de hoeken, de randen, de poten en de handgrepen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere manieren waarop je oude meubels kunt opknappen met de ‘distressing’ techniek.
- Vul een oude kussensloop of ruime sok met spijkers, bouten en moeren en sla rustig tegen het vlak dat je ‘oud’ wilt doen laten lijken. Deze techniek zorgt voor een rustieke (Franse) ambiance.
- Verf het meubelstuk in met een lichte kleur verf (bijvoorbeeld lichtgroen) en kies daarna voor een donkerde kleur verf (bijvoorbeeld donkergroen) voor de tweede laag. Schuur na het drogen licht de plekken op waar het slijtage-effect gewenst is. Door het schuren komt de eerste laag verf (de lichtere kleur) naar voren.
Aan de slag met sjablonen
Een geheel oud meubel opknappen is natuurlijk hartstikke leuk, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om alleen de deurtjes of de lades op te knappen. Of om het wel het gehele meubel te pimpen, maar iets minder rigoureus. 😉 Met behulp van sjablonen creëer je bijvoorbeeld in een handomdraai een prachtig effect! Wat heb je nodig?
- Verf (sneldrogend)
- Een sjabloon (of meerdere) van kunststof
- Schilderstape
- Fijne verfroller
- Verfbakje
- Doekje
- Eventueel afdekzeil en een potlood
Zo ga je te werk:
- Zorg er voor dat de ondergrond schoon, vetvrij en droog is én indien mogelijk onbewerkt. Sjabloneren (zoals deze techniek heet) is het eenvoudigst als er nog geen lak op de ondergrond zit.
- Kies een sjabloon en bevestig deze middels schilderstape op het gewenste oppervlak. Check voorafgaand even of de tape – zonder sporen achter te laten – eenvoudig te verwijderen is van het oppervlak. Test dit op een plekje waar het niet of niet goed zichtbaar is. Kijk ook of de tape het sjabloon goed omsluit, zodat de verf niet langs de randen kan gaan.
- Wil je een zin maken met lettersjablonen of een patroon creëren? Kies er dan voor om met potlood, krijt of schilderstape een hulplijn te tekenen.
- Roer nu de verf door met een verfstokje, doe het in het verfbakje en pak de fijne verfroller. Zorg ervoor dat er niet teveel verf op de roller zit (bijna droog). Je kunt beter tweemaal een laag aanbrengen, dan één te dikke laag 😉
- Verwijder na het verven het sjabloon zonder te schuiven. Druk op één punt van het sjabloon en til de andere kant voorzichtig op.
- Nadat je het gewenste resultaat hebt bereikt, kun je een laagje lak aanbrengen voor een langere levensduur van het oude meubel dat je hebt opgeknapt.
Nieuwe knoppen om jouw meubel op te knappen
Begin je al te gruwelen bij het woord ‘verf’, maar wil je wel je oude meubel opknappen? Kies dan voor nieuwe knopjes op de lades of nieuwe handvaten. Bij diverse woonwinkels, maar zeker ook in kringloopwinkels en op vintage markten, vind je een breed aanbod aan knopjes, greepjes en handvaten. Zo tover je een oud meubel in een handomdraai om tot een nieuwe item in jouw interieur!
1 comments
Helemaal leuk ook hoe je zonder verven een meubel een andere look kunt geven. Ik hou van vintage, vooral vintage decoratie voor in huis. Mooi als spullen een verhaal hebben.